Pelletkachels

Wat zijn pelletkachels?

Een pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op een houtkachel. In een kachel kan de inhoud van een zak pellets, ongeveer 15 kg.

De pelletkachel heeft geen echte schouw nodig en kan bijna overal worden geplaatst worden. een afvoer naar buiten volstaat.

De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze worden vanuit dat reservoir mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd door middel van een wormschroef. In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassen worden met een ventilator naar buiten geblazen. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. Vanwege de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen en de mechanische afvoer daarvan volstaat een schoorsteenpijp van ΓΈ 80-100mm. Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. 

De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bewaakt de veiligheid via diverse temperatuur- en druksensoren. Hierdoor kan de pelletkachel op een veilige manier schoon branden en een hoog rendement bereiken. Door de optimale verbranding geeft deze kachel weinig geurhinder in en rondom het huis. Het gebruikscomfort van een pelletkachel is hoog ten opzichte van de conventionele houtkachel door de automatische ontsteking, uitdoving en de ingebouwde (klok-)thermostaat. Pelletkachels zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden in- of uitschakelt.De brandstofPellets zijn veel goedkoper dan stookolie of gas. Bijgevolg is het verwarmen van je woning minder kostbaar dan als je dit met stookolie zou doen.

Werking

In het reservoir achteraan of langs de kachel worden de pellets geladen.een wormwiel transporteerd dan de pellets naar de vuurhaard..Een automatische ontsteker laat de pellets ontbranden, het vuur verhit de lucht in de warmtewisselaars, buizen en een ventilator blaast omgevingslucht over deze buizen in de kamer.

Kies voor een kwaliteitsmerk pellets en je hebt geen problemen met je pelletkachel.

Pellets

Houtpellets zijn een vorm van vaste brandstof, die wordt gebruikt voor verwarming. Deze brandstof wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval. De verbranding in speciale pelletkachels kan precies gecontroleerd worden en zodoende met hoog rendement gebeuren.

Pellets zijn een goedkope en millieuvriendelijke brandstof.